Aanstormend Talent Thomas: “Ik ben ervan overtuigd dat jong van oud kan leren, maar oud ook van jong”

Bijna een jaar geleden stonden we in de spotlights tijdens de Via Latus Verkiezing in de Mezz, waar we jong talent in de Bredase bouw- en vastgoedsector vierden en verbindingen legden tussen verschillende generaties. Thomas Loof werd toen benoemd tot Aanstormend Talent. We hebben met hem bijgepraat over zijn ervaringen tijdens de verkiezing, zijn huidige projecten en zijn visie op de toekomst van onze sector. Lees het hieronder.



De Via Latus Verkiezingen 2023. Jij deed mee, en je mocht op het podium je verhaal delen. Met als één van de kernpunten van je pitch: de woningschaarste. Je vond het belangrijk om je steentje bij te dragen zodat jonge mensen, waaronder jijzelf, een huis zouden kunnen vinden. Dus nu de hamvraag: heb je, nu een jaar later, een woning?

Ik heb inderdaad een andere woning [lacht]. Het is nog steeds een huurwoning, maar hij is betaalbaar. Maar ik heb ‘m niet via het netwerk gekregen, wel zelf geregeld.

Hoe vond je het om daar op het podium te staan?

Heel spannend. Ik had nog nooit voor zo'n grote groep gepresenteerd. Het was ook onwennig om over mezelf te pitchen. Praten over een project is gemakkelijker dan mensen overtuigen waarom je een talent bent. Maar toen de presentatie eenmaal begon en ik begon te praten, viel de spanning er wel een beetje vanaf en vond ik het vooral heel leuk om daar te staan.

Wat heeft de benoeming tot Aanstormend Talent 2023 voor jou betekend?

Het heeft me bekendheid gebracht. In één klap sta je daar op het podium en iedereen in de zaal ziet je staan. Het was op persoonlijk vlak een hele mooie ervaring. En het leverde me veel reacties op. Niet alleen van de leden, maar ook van de partijen waarmee ik werk. En veel erkenning en trots van mijn collega’s. Ik denk dat dat mede heeft bijgedragen aan mijn recente promotie. Ik ben nu junior vastgoedontwikkelaar - voorheen was ik assistent vastgoedontwikkelaar. Nu heb ik meer verantwoordelijkheden, meer zelfstandigheid.

Aan welke plannen en projecten werk je momenteel?

Tijdens mijn presentatie heb ik het al over Klavers-Jansen gehad, een grootschalig woningbouwproject in de Belcrum waar ik nog steeds aan werk. Dit project is nu dichterbij gekomen en we verwachten dit jaar met de verkoop en de bouw te beginnen. Daar besteed ik een groot deel van mijn tijd aan. Ik vind het ook het leukste project; een grote gebiedsontwikkeling. Dat is wel iets waar mijn interesse ligt en waar ik mijn meerwaarde het beste kan inbrengen. Naast dit project werk ik ook aan een aantal compactere projecten, zoals de ontwikkeling van een kantoorgebouw in Terneuzen. Dat is voor mij een bijzonder project, want ik ben in Zeeuws-Vlaanderen geboren en opgegroeid.

Hoe ziet de toekomst eruit? Waar staat Thomas Loof over 10 jaar?

Ik streef ernaar over 10 jaar een volwaardige vastgoedontwikkelaar te zijn met voldoende ervaring om mijn eigen projecten te kunnen draaien. Daarnaast hoop ik tegen die tijd zelf een koopwoning te hebben, het liefst in een woonwijk die ik zelf ontwikkeld heb!


En over 10 jaar, als jij dan volwaardig vastgoedontwikkelaar bent, hoe ziet de Bredase bouw- en vastgoedsector er dan uit?

Ik hoop en denk dat tegen die tijd het volledige Havenkwartier tot realisatie is gebracht. Dat is een groot onderdeel van het CrossMark gebied en een prachtige voorloper op ‘t Zoet. 't Zoet zie ik als een van de grootste en meest bijzondere ontwikkellocaties. Ik verwacht en hoop daar over tien jaar volop zelf bezig te zijn. Ik vind wel dat de focus eerst gelegd moet worden op de afronding van het Havenkwartier. Maar ik zie op ‘t Zoet heel veel kansen en ik vind dat de gemeente daarvoor een goede visie en toekomstperspectief heeft opgesteld. Het moet een divers en hoogstedelijk gebied worden, een plek voor iedereen en waar verschillende doelgroepen kunnen landen. Zo’n gebied is uniek voor Breda maar óók uniek voor Nederland.

Als je een bouwproject in Breda zou mogen realiseren. Het mag alles zijn, zonder kaders en beperkingen. Wat zou dat dan zijn? Hoe zou het eruit zien?

Dan ga ik toch weer terug naar ’t Zoet. Ik zou het heel tof vinden als ik daar echt echte eyecatcher zou kunnen ontwikkelen waarvan alle doelgroepen zeggen: ‘Hier wil, en vooral kán, ik wonen! Het voldoet aan mijn verwachtingen, ook qua duurzaamheid en betaalbaarheid’. Een extraatje op ’t Zoet. Het mooiste gebouw. Als ik echt mag dromen, een houten gebouw. Bij Winters zijn we ook bezig met een houten kantoorgebouw. Daar is heel veel belangstelling voor vanuit de markt. Het is echt een vooruitstrevend project. Het hout creëert een rustige sfeer en geeft een prettig gevoel als je erdoorheen loopt. Ik denk echt dat, ook als woonbestemming, een houten gebouw een grote meerwaarde biedt, los van alle voordelen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Ik ben ervan overtuigd dat houtbouw over 10 tot 20 jaar de standaard is.

Welk advies zou je geven aan jonge professionals in de branche?

Wat mij de afgelopen drie jaar heel erg heeft geholpen is dat ik met zeker één of twee ervaren mensen, in mijn geval senior vastgoedontwikkelaars, als een soort rechterhand heb kunnen samenwerken. Ze hebben me altijd overal bij betrokken, mijn vragen beantwoord en advies gegeven. Dat helpt om te groeien en ervaring op te doen, om het vak beter te begrijpen en beheersen. En ik ben ervan overtuigd dat jong van oud kan leren, maar oud ook van jong. In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat ik de seniors ook heb kunnen inspireren en helpen. Dus als ik ergens zou gaan werken, zou ik meenemen in de overweging of de mogelijkheid er is om nauw samen te werken met ervaren collega's. Het heeft echt meerwaarde als de lijntjes kort zijn en je overal bij wordt betrokken.

Een belangrijke reden waarom Via Latus de verkiezingen heeft georganiseerd, is om een podium te bieden aan jong talent, waaronder jij. Ze deden eerder ook een oproep in BN De Stem: 'De Bredase bouwsector snakt naar jong talent'. Hoe zie je de rol van Via Latus in het ondersteunen van opkomend talent en het bevorderen van samenwerking tussen verschillende generaties binnen de bouwsector?

Ik denk dat Via Latus een cruciale rol heeft. Het is hét netwerk van deze branche in Breda. Het is een groot en gevarieerd netwerk. Ik heb nu een aantal bijeenkomsten mee mogen maken. Je leert niet alleen interessante mensen kennen, je hoort vooral ook veel boeiende en relevante verhalen. Via Latus heeft zeker de potentie om jong en oud samen te brengen.

Wat zijn jouw tips voor Via Latus, om die verbinding tussen jong en oud te bevorderen?

Ik zou zeggen: probeer naast jonge werkzame mensen ook studenten te betrekken. Zodat ook zij hun visie kunnen geven over de vastgoedtoekomst van Breda. Stimuleer leden om met deze studenten in gesprek te gaan en om samen bepaalde vraagstukken vast te pakken. Dat kan studenten ook extra motiveren om voor deze branche te kiezen. Het lijkt me ook goed om lidmaatschappen te overwegen voor jonge mensen zoals ik. Ik zou het leuk vinden om meer leeftijdsgenoten daar te zien, als introducée of als jong lid. En, tot slot, lijkt het me goed voor het bestuur om af en toe te sparren met jonge professionals, als een soort ‘bestuursadviseur’. Om te zorgen dat ook de jongeren en hun visie worden gerepresenteerd bij Via Latus.

Meer berichten

thomas loof.jpg

Aanstormend Talent Thomas: “Ik ben ervan overtuigd dat jong van oud kan leren, maar oud ook van jong”

2024-04-29

Lees meer
dcc64f1b-9105-4ab8-8fc9-3b6398f69565.jpg

Terugblik op de Botanique en de Mezz.

2022-09-28

Lees meer
140322.jpg

Terugblik op het gesprek met de wethouder over de Omgevingsvisie 2040.

2022-05-01

Lees meer