Kerngroep wonen-zorg

overdracht_rapport_van_lunteren.jpeg

Maatschappelijke vragen beantwoorden en tegelijk kansen creeren voor ondernemers: dat is het dubbele spoor waaraan sinds vorig jaar drie werkgroepen van Via Latus en ambtenaren van de gemeente Breda samen werken. Om kansen de kunnen scheppen, moet je wat weten. Daarom is van de groepen op zoek gegaan naar de verhalen, de behoeften of verlangens van al wat oudere eigen woningbezitters om uit te vissen in hoeverre die bezig zijn met voorsorteren op eventuele toekomstige zorgbehoeften. Het rapport van die studie heeft Ad van der Heijden vorige week aan de wethouder van wonen van Breda, Patrick van Lunteren, aangeboden. Die was er verguld mee.

Deze bestuurder ziet scherp dat het antwoord op heel veel maatschappelijke vragen ligt in samenwerking tussen overheid en partners in de samenleving, marktpartijen vooral. Het onderzoek van de bilaterale werkgroep "wonen en zorg" leert een paar dingen: mensen willen vooral graag comfortabel wonen en liever niet geconfronteerd worden met ouderdom. Dat betekent dat bouwers en andere leveranciers van spullen en diensten heel flexibel zullen moeten kunnen inspelen op snel opkomende behoeften. Daarnaast zullen ze hun best moeten doen om zeer verleidelijke en tegelijk betaalbare - dat is ook een wens - woonconcepten te ontwikkelen, en daarbij nu echt uit te gaan van de wensen van mensen. De tijd van massabouw en men koopt het wel, is definitief voorbij.

Onder meer BNA Onderzoek is met nieuwe combinaties van wonen en zorg in de weer. Binnenkort begint een pilot in de wijk Brabantpark-Heusdenhout in Breda, waar ook de gemeente en de Architectenwinkel West-Brabant bij betrokken zijn.

Maar er ligt nu een gedegen voorzet, met een schat aan informatie over de markt voor nieuwe concepten op het gebied van wonen en zorg. Die is uitgevoerd door NHTV-afstudeerder Koen Merkens, die daarvoor onderdak en begeleiding kreeg van de werkgroep, maar vooral van Via Latus-lid en stedenbouwer André de Wilde. Daarin waren, behalve André namens Via Latus ook actief: Esther Adriaansen, Bas Moens, Peter de Bont, Lode Havermans en Lammert Westra als voorzitter. Van gemeentezijde waren hier aan de slag: Juan Seleky, beleidsadviseur zorg en wonen, Marjon Rijnart en op het laatst Martin van de Wiel van de afdeling, onderzoeker André Peters, Frits Pilzecker van de afdeling ruimte en voor het eerste deel van het onderzoek stagiair Erik Schoone.

U kunt het rapport hier downloaden: rapport_zorg_en_wonen_werkgroep.pdf

Meer berichten

thomas loof.jpg

Aanstormend Talent Thomas: “Ik ben ervan overtuigd dat jong van oud kan leren, maar oud ook van jong”

2024-04-29

Lees meer
dcc64f1b-9105-4ab8-8fc9-3b6398f69565.jpg

Terugblik op de Botanique en de Mezz.

2022-09-28

Lees meer
140322.jpg

Terugblik op het gesprek met de wethouder over de Omgevingsvisie 2040.

2022-05-01

Lees meer