Ongekend in omvang en complexiteit

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

RUST, REINHEID EN REGELMAAT IN HET AMPHIA

Helemaal terug van weggeweest, de heilige drie-eenheid voor opvoeders. Maar nu geldt de gouden stelregel van de drie R’s voor uitvoerders. Rust, reinheid en regelmaat. ‘Live’ te bewonderen in de grootste bouwput in Zuid-Nederland van het nieuwe Amphia ziekenhuis. Op het hoogtepunt van de zorgkolos in wording, staat de teller op 500 vaklieden tegelijk aan het werk. Om in piektijden -zonder een krimp te geven- maar liefst 750 vierkante meter bruto vloeroppervlak aan het volume toe te voegen. In omvang én complexiteit absoluut ongekend. Wat een discipline.

Opgeruimd en netjes

De verantwoording over de uitvoering ligt in handen van Frank Brekelmans. De projectdirecteur van aannemerscombinatie Four Care, vertelt zijn verhaal alsof hij een leuk tweekappertje aan het bouwen is op het voormalige Jeka-terrein. Een charismatisch man die zonder het te controleren wéét dat de bouwput oogt als een vers aangeharkte paleistuin. Materieel strak in het gelid geparkeerd. Materiaal opgeslagen binnen de strepen op de vloer. Geen losse plank, specieklodder of gebroken steen te vinden buiten de containers voor gescheiden afval. Veiligheid prevaleert. En dan de binnenkant, geen koffiebeker, peuk of bananenschil te bekennen. Tot in de diepste spelonken opgeruimd en netjes. Allemaal het resultaat van een zeer gedisciplineerde aanpak die de strenge normering voor het gebouw weerspiegelt. Want dat is wat de roep om rust, reinheid en regelmaat versterkt. Vandaag bouwkundig en technisch voldoen aan een normering die ‘as we speak’ nog niet wettelijk is vastgelegd. Brandveiligheid, hygiëne, steriliteit. Externe inspecteurs die met haviksogen bovenop elk detail zitten.

Aorta

Niets aan het toeval overlaten. Duidelijk zijn. Brekelmans stelt regels en wie daar niet naar luistert krijgt ‘geel’. Bij een volgende overtreding is het onherroepelijk ‘einde verhaal’. Vijftig keer trok hij rood, maar de planning ligt op schema. Tachtigduizend vierkante meter nieuwbouw toevoegen waarvan bovendien een groot deel verstopt zit onder het maaiveld. Een 250 lange tunnel (vijf diep en zeven breed) werkt straks als aorta van het nieuwe Amphia. Via Latus kreeg als eerste de gelegenheid om het werk van Four Care te bewonderen en te beoordelen. Wat zou Trump zeggen? Mission accomplished!

Dank aan Van Wijnen en Four Care voor de gastvrijheid.

Meer berichten

Lustrum 10 jaar

2014-10-03

Lees meer