VIA LATUS bezoekt het Breda's Museum!

VIA LATUS BEZOEKT HET BREDA'S MUSEUM!

Op maandag 21 maart waren we te gast bij het Breda's Museum. Naast de presentatie van de werkgroepen, waarvan hieronder het verslag, werden we rondgeleid door de tentoonstelling "Dat is ook een portret". Een inspirerende bijeenkomst met enthousiaste leden.

Een aanrader om alsnog te bezoeken, Zie www.breda-museum.nl


Rapportage werkgroepen Via Latus

‘DE HANDEN MOETEN UIT DE MOUWEN’

Ondernemers uit de bouw- en vastgoedsector, onderwijs en overheid hebben het elkaar in 2014 beloofd. In onze gemeente werken publieke en private partijen nauw samen met als doel om -daar waar enigszins mogelijk- ideeën, plannen en initiatieven voor de stad te realiseren. Via Latus is sinds de start nadrukkelijk betrokken bij dit project en participeert actief in drie werkgroepen. De resultaten wijzen onmiskenbaar uit dat sprake is van een vruchtbare samenwerking.

Bij het opmaken van de balans bij de werkgroep zorg en wonen het spits af. Wethouder Patrick van Lunteren is inmiddels in bezit van het rapport waarin de werkgroep toekomstige woon- en zorgbehoeften van ouderen inventariseert. Dit rapport meldt een aantal concrete aandachtspunten: ouderen willen comfortabel en betaalbaar wonen zonder voortdurende confrontatie met de eigen ouderdom. Voor massabouw bestaat geen draagvlak meer, wat mensen wensen is de leidraad voor de toekomst van het bouwen. Het rapport staat te boek als een gedegen voorzet met een schat aan informatie over de markt voor nieuwe concepten op het gebied van wonen en zorg. In Brabantpark-Heusdenhout is het onderzoek ‘Langer thuis in eigen huis’ gestart op initiatief van BNA Architectenwinkel West-Brabant.

Pijnlijke constatering

De werkgroep energietransitie werkt van meet af aan onder de hoogspanning van actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Dit betreft in het algemeen het politieke krachtenveld rond het sluiten van de gaskraan in Slochteren en de maatregelen in het kader van het klimaatbeleid. Specifiek voor Breda komt daar nog bij dat in 2024 de looptijd van het contract voor stadsverwarming eindigt. De handjes moeten uit de mouwen! What’s next? Daar komt nog bij dat tussentijds investeringen in de aansluiting van huishoudens op het aardgasnet onvermijdelijk zijn. Dit terwijl vaststaat dat aardgas als energiebron de langste tijd heeft gehad. Het is voor deze werkgroep pijnlijk om te moeten constateren dat Nederland onderaan bungelt op de ranglijst voor duurzaam energiegebruik onder Europese landen. Energie winnen uit zon, wind en biomassa is geen keuze, maar noodzaak.

Kontje geven

Stadslab Breda ervaart dat het enthousiasme groot is, maar de uitdaging wellicht nòg groter. Het toekennen van subsidie door het Ontwikkelingsfonds voor de Creatieve industrie, geldt hier als ijkpunt waarop het credo ‘Professioneel van droom naar daad’ gestalte krijgt. Na de gemeente en Via latus is inmiddels ook NHTV ook op de trein gestapt. De voorlopers hopen van harte dat Avans dit voorbeeld volgt om nòg meer deskundigen en ingewijden bij de zaak te betrekken. Daarom zoekt de organisatie nadrukkelijk naar deskundigen uit de volle breedte van de markt om de werkgroepen te ondersteunen en interessante initiatieven een ‘kontje te geven’. Vooral vastgoedprofessionals zijn welkom. De vraag is helder: denk mee, beoordeel initiatieven, voer het gesprek en scherp de plannen aan waar mogelijk. Vooral Via Latus leden moeten zich als ‘founding fathers’ van Stadslab Breda geroepen voelen om een spreekwoordelijk steentje bij te dragen. zie www.stadslabbreda.nl


Meer berichten

dcc64f1b-9105-4ab8-8fc9-3b6398f69565.jpg

Terugblik op de Botanique en de Mezz.

2022-09-28

Lees meer
140322.jpg

Terugblik op het gesprek met de wethouder over de Omgevingsvisie 2040.

2022-05-01

Lees meer
Schermafbeelding 2022-02-15 om 14.39.23.png

Terugblik online event 14 februari 2022

2022-02-15

Lees meer