Sweco geeft de Bavelse Berg vrij


SIGNED, SEALED, DELIVERED, IT’S YOURS!

Het is zover. Alle papieren zijn ondertekend, de vergunningen rond. Zes miljoen ton afval ligt ‘voor eeuwig’ veilig en verantwoord ingepakt onder de Bavelse Berg. Het wachten is op invulling van het oppervlak door u, dames en heren ondernemers van Via Latus! Ontwikkelaar Sweco legt het 35 hectare strekkende gebied -met ruimte voor 20.000 m² BVO- op een presenteerblaadje aan u voor.

In de splinternieuwe Kinepolis krijgt Sweco de gelegenheid om de geschiedenis en de toekomst van het Bredase leisure- en vrijetijdspark uit de doeken te doen. In theorie valt hier vanaf 2017 alle 365 dagen van het jaar volop van het leven te genieten. De voortekenen liegen niet, de bioscoop trekt binnen één maand na opening al meer bezoekers dan begroot.

Ontwikkelaar Sweco -de voormalige Grontmij- geeft bij monde van Rutger van de Male en Jaap Drost een presentatie over de positieve en negatieve aspecten van het plangebied Breepark en Bavelse Berg. De berg kent een verleden als kuil, ontstaan door het afgraven van leem voor de productie van bakstenen in Rijen. De kuil is door de jaren heen gevuld met afval en doorgegroeid tot een berg. In 1968 is het storten gestaakt en zijn de eerste provisorische voorzieningen getroffen voor de bescherming van het milieu.

Lichtgewicht en flexibel

Met de kennis van partijen als Sweco is het eerder gelukt om nieuwe exploitatievormen te bedenken voor voormalige stortplaatsen. De Bavelse Berg kent alleen al in Brabant 600 soortgenoten. De ondergrond is door de jaren heen op natuurlijke wijze gestabiliseerd, voorzien van een ondoordringbare toplaag en sinds 2013 theoretisch rijp voor bebouwing. Onder voorwaarden, want hier gaat geen paal de bodem in en het eigendom van de grond is exclusief voorbehouden aan de ontwikkelaar. Dat vraagt om lichtgewicht en flexibel bouwen, met als toegevoegd toverwoord: dynamisch. Naast de publiektrekkers die al op het vlakke deel zijn gevestigd, is nog eens 20.000 m² BVO beschikbaar voor ‘de leuke dingen van het leven’. Het overgrote deel heeft de bestemming horeca en leisure. De ontwikkelaar conformeert zich volledig aan de toekomst van de Bavelse Berg: Sweco tekent voor eeuwigdurende nazorg. Een keiharde garantie voor vertrouwen in het plangebied.


Download hier de presentatie [pdf]



  • slide
  • slide

Meer berichten

winnaars1.jpeg

Vijf topideeën, een winnaar: Via Latus en gemeente Breda presenteren beste idee middendure woningen

2019-01-16

Lees meer
prijsvraag 221018.png

Prijsvraag Ontwerp een nieuw woonconcept

2018-10-22

Lees meer
20180903_175443.jpg

LEF EN LIEFDE ALS BINDENDE FACTOR

2018-09-03

Lees meer